Fidelissimart – MOST

2024.05.11-26.

SOPRONFEST ART

Fidelissimart – MOST

A múlt század utolsó évtizedében a város képzőművészeti életében meghatározó szerepet játszott a Soproni Képes Céh. A hivatásos művészeket tömörítő szervezet – a tagok egyöntetű döntése nyomán – 1998-ban megszűnt, így ezután nem létezett olyan csoport, amely méltó módon reprezentálhatta volna Sopron képzőművészeti életét. A majdnem másfél évtizedig tartó űrt egy új szervezet, a FidelissimArt töltötte be és reményeink szerint a jövőben is betölti majd. A FidelissimArt 2012-ben alakult meg, létrejöttének apropója egy közös kiállítás volt, melyre meghívást kapott valamennyi Sopronban élő hivatásos képzőművész. A tárlat sikere ösztönözte arra a résztvevőket, hogy a későbbiekben is együtt állítsanak ki – s ezzel tulajdonképpen létre is jött az új szervezet, amelynek fő összetartó pillére a kvalitás, a soproniság és a barátság. Valamennyi művész tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) és Sopronban él, illetve dolgozik.

A csoportnak nincsen kiáltványa, nincsen közös stílusa, nincsen szabályzata, nincsen vezetősége, s elmondható hogy mindezek a „hiányosságok” adják a legnagyobb szabadságot és garantálják az izgalmas kiállításokat. A FidelissimArt-tárlatok igazi művészeti eseményt jelentenek nem csupán Sopronban, hanem azokban a hazai és külföldi galériákban is, amelyekben kiállítanak.

Több alkalommal rendezett például a csoport tárlatot Budapest két jelentős galéria-utcájában, a pesti Ráday utcában és a budai – egyre gyakrabban Bartók Boulevard-nak is nevezett – Bartók Béla úton, de bemutatkozott már Sopron testvérvárosában, a németországi Kempten rangos Kunstreich galériájában is, ahol a tárlat címe Mi vagyunk a város / Wir sind die Stadt volt. A társaság törzshelye a Szent György utcában található Torony Galéria, amely egyben a legtöbb kiállításuk helyszíne is.

Mivel a társaság tagjai különféle művészeti ágakban jeleskednek, – grafikusművészek, festőművészek, üvegművészek, éremművészek – ezért szinte garantált, hogy tárlataikon megvalósul a műfaji gazdagság, a kísérletezőkedv. Az alkotók életkora is különböző, ezért azután a kiállításaikon mindig láthatóak a hosszú életpálya során kiérlelt stílusban megalkotott művek ugyanúgy mint a fiatalabb művészek csapongó képzelete nyomán születő friss kompozíciók. Rövid bemutatónkat a Soproni Képes Céhre való utalással kezdtük, melyet a korabeli kritika a „minőség céhe” jelzővel illetett.

A FidelissimArt ebben is folytatója elődjének, mert (mint nevében is benne rejlik) hűséges a művészethez és – tegyük hozzá – a minőséghez.

Mert Mi vagyunk a város / Wir sind die Stadt!
A FidelissiArt csoport tagjai: Edőcs Márta, üvegművész Gáspárdy Tibor, festőművész Gerencsér Pán Tamás, grafikusművész Kovács-Gombos Dávid, festőművész Kovács-Gombos Gábor, festőművész Magyar Mónika, grafikusművész Nagy Máté, éremművész Sulyok Gabriella, grafikusművész Szőcs Géza, grafikusművész, Mascher Róbert iparművész

Megnyitó: május 11. 16:00

Helyszín: Festőterem
Cím: Sopron, Petőfi tér 8.

Hírlevél / SopronFest Klub / Kedvezmények

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy az elsők között értesülhess az új programokról, hírekről - többek között a hamarosan induló SOPRONFEST KLUBRÓL, amelybe belépve exkluzív kedvezményekhez juthatsz majd!