Hova Lett? – Kiállítás megnyitó

Úgy gondoljuk, régi adósságunk, hogy megnézzük, ezek a képek, a lemezborítók megjelenése után miért nem futottak be egy másik, új vagy párhuzamos életet. A Főfotó Galériában (www.fofoto.hu) most olyan népszerű popkulturális képeket gyűjtöttünk össze, amik egykor akár milliós példányban kerültek magyar lakásokba.

Az egész ország ismerte ezeket a fotókat, forgatták, nézegették, szerették, mert elválaszthatatlan részei voltak annak az élménynek, amit a lemez megvásárlásakor hazavitt az ember. A lemezborító egy külön műfaj volt. Meghatározta és irányította az együttesek imázsát. Hivatkozási pont volt. A lemezborítón megjelent képekkel azonosítottak egy-egy zenei korszakot. Fontosnak tartjuk, hogy felemeljük ezeket a képeket oda, ahol mindig is lenniük kellett volna. Megmutatjuk, hogy ezek a művek valódi műtárgyak.
„Tervünk, hogy ezekből a pop-rock történeti relikviákból egy nagyobb gyűjteményt rakjunk össze, ugyanis amikor felkerestük az alkotókat, a fotósokat, grafikusokat hihetetlen kincsek kerültek elő” – fogalmazott Krasznai János, a Főfotó egyik alapítója. „Az április 22-án nyíló kiállításunk megnyitója este 7 órakor lesz, rengeteg még sosem látott úgynevezett werk képet vetítünk majd arról, hogyan készültek ezek a legendás lemezborítók az analóg világban. Az itt kiállított fotók eredeti nyersanyagokról nagyítva, limitált szériában, aláírással ellátva is megvásárolhatók” – tette hozzá.

A szerzők, illetve a kiállított művek között megtaláljuk a legendás Hegedűs György-Pálfi György alkotópáros EDDA lemezborítóit, az EDDA I. és a bakancsos EDDA II, szintén tőlük a KFT Macska az úton című album fotóját. Vető János munkáit: Az Antoine és Desire (Cseh Tamás), valamint az Európa Kiadó első lemezének, a Popzene című lemezborítójára készült fotókat. Továbbá Flesch Bálint A.E. Bizottságról készült fotóját, ami az együttes hollandiai lemezborítója volt. Szintén Hegedűs György legendás Syrius/ mitológia és KEX 1970-es plakát eredeti nyersanyagról nagyított fotóját.

A kiállítás a nyitvatartási időnkben április 27- május 2-ig megtekinthető – hétfő-péntek 8-19, szombat, vasárnap 9-19 óráig.

Megnyitó: 2023. április 27., csütörtök 17 óra

A kiállítást megnyitja: Hegedűs György és Pálfi György, a legendás alkotópáros, akik az EDDA I. II. és a bakancsos EDDA II. lemezborítóit, illetve a KFT Macska az úton című album fotóit jegyzik. 

Iratkozz fel!

Iratkozz fel a hírlevélre itt, hogy elsők között kaphass hírt a programokról és válthass belépőt.